På Ditt Apotek Amfi, Ytteren og Byporten har de kunder i sjokk, sorg, gledesrus og alt der imellom. Mange tenker kanskje ikke over at apotekbransjen er et serviceyrke. Samtidig møter de på mange som er syke, pårørende og folk i forskjellige livssituasjoner.
Denne saken har vi i Mye i media produsert for Ranaregionen Næringsforening. Den ble først publisert i deres medlemsmagasin Mono.
Kundene hos Ditt Apotek setter så stor pris på måten de blir møtt av de ansatte at det ofte skjer at de kommer innom med sjokolade, blomster eller en liten påskjønnelse.
– Det er viktig for oss å ikke gjøre livet vanskeligere for de som allerede kanskje har det vanskelig. Å ikke være en paragrafrytter, selv om vi har mange lover å forholde oss til. Det er viktig å zoome litt ut, og sette kundene i sentrum og prøve å tenke over hvordan denne personen kanskje har det, sier medeier og apoteker på Byporten, Sissel-Marie Grøttebø.
Førstelinje-helsetjeneste
Det er deres filosofi.
– Vi skal ha respekt for kunden. Den kan ha sin historie, og det må vi ha med oss. Man skal ha respekt for kundene også i andre butikker, men her kan det være mye mer bak vår kunde, i den servicesituasjonen vi er i, sier medeier, farmasøyt og bestyrer på Ytteren, Kari-Mette Dahl.
Mange kommer kanskje rett fra legekontoret eller sykehuset og har fått en tøff diagnose.
– Og ofte får de kanskje mye informasjon på legekontoret, som de ikke har fått med seg. Så når de har fått summet seg litt og kommer til oss, så kan vi hjelpe de litt og informere. Vi er legemiddeleksperter, sier medeier og farmasøyt, Anne Lene Hagen.
Her møter du førstelinje-helsetjeneste, og det er gratis.
– Du får snakke med en person som har master, og det rådet den gir er gratis. Vi er tilgjengelig og har kunnskap. Hos legen må du bestille time og betale. Dette er lavterskel, sier Kari-Mette.
De ansatte på Ditt Apotek opplever at kundene har tiltro til dem. I en tid der det har vært litt ustabilt med fastleger, har kanskje apoteket vært en stabilitet. De kan bidra med å se på historikken og de reagerer hvis det er ting som ikke ser rett ut.
– Det krever ingenting for en person å stille et spørsmål, som du kanskje kan få svar på med en gang. Vi har lange åpningstider og åpent på lørdager, sier apoteker på Amfi, Ole Neeraas Bratland.
Men de presiserer at de henviser til lege hvis det trengs.
– Det er de som skal behandle!
Apotekfamilien
Ditt Apotek har mange kunder som har gått hos de i mange år. Samtidig er de også opptatte av å ha det bra på jobb, for å yte god service.
– Vi kaller oss for apotekfamilien. Vi er en stor gjeng. Vi har veldig flinke medarbeidere, som er opptatt av service og som klarer å se kunden, sier Sissel-Marie.
De er et godt team på jobb, og spiller hverandre gode.
– Det er ikke nødvendigvis at jeg er ekspert på alt, men når jeg får spørsmål jeg ikke er så god på, så spiller vi på hverandre. Da får kunden den beste servicen den kan få, sier Ole.
De ansatte går i turnus, noen ansatte jobber på to av apotekene, noen jobber på tre.
– Det gir oss litt variasjon å være på de forskjellige apotekene. Jeg tror trivsel er bra, nettopp for å yte service. Og variasjon, har vi funnet ut, gir mer trivsel, sier Kari-Mette.
Ditt Apotek har konkurranse i andre apotek, så om de ikke gjør en god jobb med en kunde, så kan den lett gå til et annet apotek. Det er en viktig motivasjon for de ansatte.
Like viktig er det at de har respekt for hverandre, konkurrenten og ikke minst kundene. Derfor er de raske med å sende kunden til et annet apotek, om de ikke har det rette legemiddelet.
– Vi setter kunden først. For du vil aldri vinne på å snakke ned en konkurrent. Service for kunden er at de får legemiddelet samme dagen, og da ringer vi konkurrenten hvis vi ikke kan skaffe det fort nok selv, sier de.
Alt som er reseptpliktig er underlagt statlige systemer, og prisen på legemidler skal være lik.
– Har du konkurrenter som ligger vegg i vegg, så har du kun service du kan konkurrere på, sier Sissel-Marie.